04 Disember 2008

Taatkan suami bukan mutlak

Semalam, saya menerima satu panggilan telefon daripada seorang isteri. Isteri berusia awal 30-an ini meluahkan rasa kecewa dengan sikap suaminya yang mengabaikan tanggungjawab memberikan nafkah. Jika dulu, suaminya kurang mampu maka si isteri sanggup menyerahkan hasil titik peluhnya saban hari bagi membantu suami menguruskan kewangan mereka sekeluarga. Malangnya, bila dah ditolong, makin lama si suami mula menyerahkan sepenuh tanggungjawab tersebut kepada si isteri. Kini, hampir tiga tahun, segala perbelanjaan keluarga diuruskan sepenuhnya oleh si isteri. Si suami masih bekerja, masih mempunyai pendapatan tetapi segala pendapatan suami digunakan untuk memenuhi selera dan kehendaknya sendiri. Nak serahkan kepada isteri walaupun sedikit, jauh sekali. Bila isteri meminta, hanya satu jawapannya: Mana ada duit lagi dah? Tetapi mampu pula beli barang-barang lain yang tak perlu. Pernah si isteri mintak belikan barang dapur, selamba ja si suami bersuara: Duitnya mana? Pesan dengan liur ja?

Hmmm… ini belum lagi diwartakan misyar (sebutannya mis-yar. InsyaAllah, akan datang nanti, saya akan bincangkan tentang isu mis-yar ini dan realitinya di Malaysia). Masalah si isteri sekarang ini, beliau tidak ada hati lagi untuk melayan kehendak seks si suami. Dah lah penat bekerja seharian, balik ke rumah terpaksa menguruskan segalanya: memasak, mengemas, melayan anak-anak. Ada kalanya, si isteri kepenatan dan tidak berupaya untuk melayan kehendak batin suami. Bukan saja penat badan malah penat perasaan kerana kecewa dengan sikap suami yang mengabaikan tanggungjawab sebenar sebagai suami dan seorang bapa. Soalan yang diajukan kepada saya, apakah boleh sekiranya si isteri enggan melayan kehendak batin suami?

Teringat saya kepada cerekarama Episod Terakhir, isteri menyuap mulut, isteri membelikan pakaian suami, isteri dibelasah oleh suami dan dalam kesakitan dan keterpaksaan, isteri melayan nafsu seks suami. Semua orang tahu, isteri wajib patuh kepada suami. Isteri wajib taat kepada suami. Isteri wajib melayani kehendak batin suami kerana ada hadis yang cakap: Isteri perlu melayan kehendak batin suami walau tika suami meminta, mereka berada di atas unta. Menggunakan hadis inilah, suami menggunakan sepenuh kuasa memperlakukan isteri sewenang-wenangnya.

Namun, ramai yang tidak tahu, taatkan suami bukan mutlak. Seperti yang pernah saya bincangkan, jika suami mengarahkan isteri melakukan sesuatu yang bertentangan dengan kehendak syarak, maka tika itu, isteri tidak wajar mentaati suami. Sama juga dengan kehendak batin suami yang gagal menunaikan tanggungjawab, kehendak suami ini boleh ditolak dan isteri tidak akan berdosa sekiranya menolak permintaan suami. Kenapa? Kerana suami mengabaikan tanggungjawab. Hadis menyuruh isteri mentaati suami yang betul-betul seorang suami. Apa maksud betul-betul seorang suami?

Seorang suami yang betul-betul seorang suami ialah seorang suami yang menunaikan tanggungjawab nafkah zahir dan batin seorang isteri, bukan menunaikan nafkah batin sahaja. Masalahnya, menunaikan kehendak batin tu, bukan memenuhi kehendak isteri sangat sebenarnya tetapi lebih kepada memenuhi kehendak sendiri. Sebab itulah, walau isteri diberi layanan batin, berapa ramai suami yang ambil tahu, sukakah isteriku dengan layananku? Ramai yang menganggap, seks adalah memenuhi kehendak nafsu suami dan bukan kehendak kedua-dua pihak, suami dan isteri. InsyaAllah, saya akan bincangkan semula topik ini nanti.

Kembali kepada topik perbincangan. Bukan sahaja kes yang saya terima semalam tetapi banyak lagi kes sebelum ini, isteri meluahkan rasa terpaksa mereka melayan kehendak batin suami. Keterpaksaan kerana teringatkan tuntutan syarak: isteri wajib mentaati suami…. isteri perlu menunaikan kehendak suami setiap kali suami meminta…. jika isteri menolak permintaan suami untuk bersama maka si isteri akan dilaknat oleh malaikat di sepanjang malam. Para isteri akur dengan kehendak syarak, takutkan laknat daripada malaikat, takutkan balasan neraka daripada Allah. Mahu atau tidak, rela atau terpaksa, isteri biarkan juga diri diperlakukan seadanya oleh si suami. Mulianya kau wahai isteri. Hinanya kau wahai suami… sanggup mengenepikan tuntutan syarak… mengabaikan tanggungjawab sebagai suami. Tak takutkah balasan daripada Allah?

Lantas, wahai isteri.. bila suami anda berani menderhaka kepada Allah… maka anda tidak wajar lagi mentaati mereka. Jika anda, sebagai isteri… kecewa dengan sikap suami yang mengabaikan tanggungjawab dan tidak mampu atau enggan memenuhi kehendak seks suami, anda BERHAK menolak permintaan suami. Jangan bimbang dengan nusyuz. Anda BUKAN ISTERI YANG NUSYUZ SEMATA-MATA ENGGAN MENUNAIKAN KEHENDAK SUAMI YANG DAYUS.

Pesanan saya kepada isteri yang mengambil alih tugas suami, simpan segala resit perbelanjaan anda. Jika suami anda mengambil tindakan kerana anda menolak ajakannya, anda berpeluang menggunakan semua itu sebagai pertahanan diri. Ingatlah, perkahwinan adalah untuk kebahagiaan dua pihak, suami dan isteri… anda lebih tahu kedudukan anda. Selamat berbahagia.

****Siaran Julai 2006

Tiada ulasan: