08 Januari 2010

Jom lawan orang ketiga

Haaa?? Apa yang tak kena pulak dengan saya ni? Minggu lepas beriya-iya bincang pasal poligami. Tiba-tiba minggu ni ajak lawan orang ketiga pulak. Dah tak betul ke apa? Hehehe… sabar!!! Jangan marah ya! Seperti yang selalu saya tegaskan, saya sedaya upaya membincangkan segala isu di dalam ruangan ini secara ilmiah, bukan berdasarkan emosi atau isu kejantinaan. Kali ini, saya terfikir untuk membincangkan topik ini kerana saya ingin sampaikan maklumat yang saya yakin, agak ramai di kalangan masyarakat kita tidak tahu. Apa maklumatnya? Seperti tajuk perbincangan, saya nak ajar anda melawan orang ketiga kerana terdapat peruntukan undang-undang yang boleh digunakan dan membenarkan anda melawan orang ketiga.

Oppsss! Nanti dulu, jangan bersorak gembira atau rasa terancam. Orang ketiga yang saya maksudkan bukanlah madu anda atau isteri suami anda yang telah sah di sisi syarak sebaliknya orang ketiga yang termasuk di dalam pendefinisian yang membenarkan peruntukan undang-undang tersebut dikenakan ke atas dirinya ialah lelaki atau wanita yang menggugat kebahagiaan perkahwinan dan rumahtangga anda bersama pasangan anda.

Pendefinisian ini bermaksud jika anda, tak kiralah seorang lelaki atau wanita menjadi sebab kepada berlakunya ketidakharmonian perkahwinan seseorang, anda boleh disabitkan melakukan kesalahan jenayah di bawah Akta Kesalahan Jenayah Syariah. Akta ini terdapat di setiap negeri. Merujuk kepada Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-wilayah Persekutuan), seksyen 36, seksyen 37 dan seksyen 38 adalah berkaitan dan boleh digunakan untuk membawa orang ketiga ini ke muka pengadilan. Berikut saya lampirkan peruntukan tersebut:

Seksyen 36. Memujuk lari perempuan bersuami.Mana-mana orang yang memujuk lari seorang perempuan bersuami atau membawanya keluar dari atau dengan apa-apa cara mempengaruhinya supaya meninggalkan kediaman suami isteri yang ditentukan oleh suaminya adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya, dan Mahkamah boleh memerintahkan perempuan tersebut supaya kembali kepada suaminya.

Seksyen 37. Menghalang pasangan yang sudah bernikah daripada hidup sebagai suami isteri.Mana-mana orang yang menghalang sesuatu pasangan yang sudah bernikah daripada hidup sebagai suami isteri yang sudah bernikah dengan sah adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi dua ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya, dan Mahkamah hendaklah memerintahkan pasangan itu supaya hidup sebagai pasangan suami isteri yang sudah bernikah dengan sah.

Seksyen 38. Menghasut suami atau isteri supaya bercerai atau mengabaikan kewajipan.Mana-mana orang yang menghasut, memaksa atau memujuk mana-mana orang lelaki atau orang perempuan supaya bercerai atau mengabaikan kewajipan dan tanggungjawabnya sebagai suami atau isteri adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya.

Berdasarkan peruntukan ini, sesiapa sahaja yang menjadi penghalang hubungan bahagia antara anda dan pasangan anda, boleh dibicarakan. Sebagai contoh, suami anda mempunyai teman wanita hingga melalaikan kewajipannya sebagai suami dan ayah, teman wanita suami anda itu boleh dibawa ke mahkamah dan dibicarakan. Sama juga jika isteri anda mempunyai hubungan dengan teman lelaki hingga melalaikan tanggungjawab dan kewajipannya, teman lelaki isteri anda boleh dibicarakan.

Caranya? Anda perlulah mengemukakan aduan ke Unit Penguatkuasaan dan Pendakwaan, Mahkamah Syariah yang berdekatan dengan anda. Di dalam aduan tersebut, anda perlu jelaskan dengan terperinci mengenai hubungan pasangan anda dengan temannya hingga memporak-perandakan rumahtangga anda. Anda juga perlu kemukakan segala bukti yang ada berkaitan dengan hubungan mereka. Antara bentuk bukti yang boleh dikemukakan ialah gambar atau bil telefon atau emel atau sms atau apa saja bukti yang berkaitan. Aduan akan diselidiki dan jika berkaitan, pertuduhan dan pendakwaan akan dilakukan oleh Pihak Pendakwa, Unit Penguatkuasaan dan Pendakwaan tersebut. Sekiranya disabitkan bersalah, lelaki atau wanita terlibat akan dikenakan hukuman yang telah ditetapkan.

Jangan salah faham, peruntukan ini bukan penghalang wujudnya poligami. Seperti yang telah saya jelaskan minggu lepas, antara syarat dibenarkan poligami ialah tidak mengganggu perkahwinan sedia ada. Jika belum kahwin pun perkahwinan sedia ada dah berantakan dan bergoncang, bagaimana anda boleh dipercayai untuk mempunyai satu rumahtangga lagi? Poligami juga bermaksud perkongsian, bukan perebutan hak. Jika ingin hadir sebagai orang ketiga di antara sepasang suami isteri, jagalah tingkah laku anda dan awasi juga tingkah laku bakal teman hidup anda agar anda tidak menggugat kebahagiaan perkahwinannya yang sedia ada.

Bererti, kepada mereka yang berhasrat menggugat kebahagiaan orang lain, berhati-hatilah ya….

****Siaran Jun 2008

Tiada ulasan: