24 Disember 2010

Hubungan seks suami isteri pun ada waktu haramnya

Minggu ni, grup saya (yahoogroups syariah-law98) kecoh membincangkan isu menarik yang diutarakan oleh rakan saya yang kini berkhidmat sebagai Qadhi di sebuah daerah di utara tanahair. Isu berpunca daripada satu kes yang dikendalikan oleh qadhi tadi: sepasang suami isteri berjumpa rakan saya itu bagi mendapatkan panduan untuk rujuk semula. Mereka baru sahaja bercerai talak dua. Suami melafazkan cerai kerana berang si isteri enggan melayan kehendak batinnya. Isteri enggan kerana baru sahaja melahirkan anak sulung lima hari sebelum kes.

Mungkin ada antara pembaca yang melabelkan suami di dalam kes tadi sebagai gila. Namun, saya percaya, ramai juga lelaki malah mungkin wanita, yang bersuara, apa salahnya? Kan ke isteri? Bukan orang lain. Ya!! Memanglah suami isteri tapi seperti tajuk perbincangan saya kali ini, hubungan seks suami isteri pun ada tikanya haram dilakukan. Antara waktu haram tersebut ialah tika isteri di dalam masa haid dan di dalam tempoh nifas.

Firman Allah SWT yang bermaksud "Mereka bertanya kepadamu tentang haid. Katakanlah: "Haid itu adalah kotoran". Oleh itu hendaklah kamu menjauhkan diri dari wanita di waktu haid; dan janganlah kamu mendekati mereka, sebelum mereka suci. Apabila mereka telah suci, maka campurilah mereka itu di tempat yang diperintahkan Allah kepadamu." (Al-Baqarah: 222)

Kenapa haram? Hubungan seks adalah sinonim dengan cara untuk mendapatkan zuriat. Haid dan nifas (berpunca daripada tempat yang sama) pula disifatkan sebagai satu najis atau kekotoran. Ia perlu dibiarkan keluar tanpa apa-apa gangguan. Melakukan hubungan seks tika haid atau nifas sama seperti menanam benih ke dalam tanah beracun dan kotor yang memungkinkan berlakunya masalah kepada percambahan benih dan boleh menambahkan keracunan sedia ada.

Seorang rakan yang turut serta dalam perbincangan, menceritakan satu kisah benar yang diketahuinya: seorang isteri yang baru sahaja melahirkan bayi sulung dalam tempoh tak sampai seminggu, meninggal dunia setelah mengalami tumpah darah yang banyak. Si suami meluahkan rasa kesal kerana memaksa si isteri melayan kehendak seksualnya sehari sebelum kejadian malang tersebut. Menyesal pun, apa gunanya lagi? Memang lah dah takdir tapi setiap yang berlaku, ada sebab dan musababnya.

Tak tau? Dalam setiap kursus perkahwinan dah diceritakan tentang hukum ini: haram mendekati isteri (dalam erti kata menggauli untuk hubungan kelamin) ketika isteri berada di dalam keadaan haid dan nifas. Namun, seperti yang diluahkan oleh seorang rakan, ada sesetengah penceramah kursus yang tidak menekankan hal-hal ini sebaliknya semakin menggiat dan menimbulkan keseronokan semata-mata tentang perkahwinan, bukan menitik beratkan tentang hak dan tanggungjawab dan perkara wajib lain yang berkaitan dalam perkahwinan.

Tak boleh tahan? Bukan anda saja lelaki yang perlu ‘berpuasa’ enam hingga tujuh hari sebulan atau 40-60 hari sekali dalam 365 hari atau mungkin 730 hari atau mungkin lebih lagi. Kalau ramai lagi yang mampu bertahan, kenapa tidak anda? Kuat seks? Kuat atau lemah datangnya daripada diri anda sendiri. Saya akui, setiap individu termasuklah wanita mempunyai nafsu syahwat yang dianugerahkan oleh Allah. Sama seperti jumlah akal, nafsu syahwat ini juga diberikan sama jumlahnya kepada setiap manusia. Bezanya, bagaimana anda menggunakan kedua-dua anugerah Allah tersebut dengan sebaiknya. Akal diberikan kepada manusia untuk digunakan sebagai penentu keputusan dan hala tuju termasuk juga untuk mengendalikan nafsu syahwat anda. Paling penting, jangan biarkan nafsu syahwat anda mengendalikan hidup anda.

Dalam satu kes yang baru saya kendalikan dua hari lepas, seorang isteri berjumpa saya untuk minta panduan keluar daripada perkahwinannya yang berusia 19 tahun. Dia dah lama bersabar dengan sikap suami yang sering bertukar-tukar perempuan sejak dia mengandungkan anak sulungnya yang kini berusia 18 tahun. Yang parahnya, suami enggan kahwin. Bila disoal, suami suarakan: tak tahan tengok perempuan cantik.

Dalam satu kes yang pernah sampai ke pengaduan saya tidak lama dulu, seorang isteri terpaksa bersembunyi di rumah jiran tika waktu tengahari kerana suaminya akan balik ke rumah untuk menidurinya. Dah la sebelah malam dibedal dua tiga kali. Si isteri dah rasa tertekan sangat dengan ‘keganasan suami.’ Inilah contoh membiarkan nafsu syahwat mengawal diri. Bukan tak boleh. Buatlah berapa kali yang anda suka tapi kena pastikan juga, pasangan anda suka dan tidak menderita dan pastikan waktu itu, bukan waktu diharamkan oleh syarak.

Abis tu, nak tentang poligami? Kan ke poligami boleh selesaikan masalah ketidaktahanan ini? Oppsss… poligami bukan nak selesaikan masalah kehendak seks yang melampau. Belajar ilmu poligami sampai abis dulu, barulah anda faham poligami tu bonus atau beban kepada lelaki. Dan ingatlah juga, Islam menganjurkan supaya bersederhana dalam setiap perkara termasuk dalam perkara seks. Melampau itu selalunya membahayakan….

*** CEPAT! Sertai Kelab Eksekutif Bina Bahagia , Bengkel Menggilap Permata dan Santai Ilmiah terdekat pada 8 Januari dgn topik Nikah Sindiket vs Nikah Sempadan.

Tiada ulasan: