18 September 2013

Perkahwinan bukan penamat kebebasan bersosial


Masih ingat lagi dengan janji saya pada keluaran yang lalu? Ya, saya janjikan untuk bincangkan tentang topik pilihan minggu ini yang menjadi punca kepada permasalahan di dalam perkahwinan seorang klien saya yang kesnya telah saya bincangkan sedikit pada keluaran lepas. Diringkaskan semula, klien saya ini terasa dikongkong oleh suami disebabkan tidak bebas bergerak dan berkawan lantaran perlu dapatkan izin suami yang ada tikanya tidak dibenarkan, perlu menurut kata suami yang ada tikanya tidak kena dengan naluri hatinya (antaranya perintah bertudung) dan pelbagai lagi hinggakan klien saya (bertemujanji dengan saya menerusi panggilan telefon) merasakan bercerai adalah keputusan terbaik.

Seperti yang selalu saya katakan kepada setiap klien yang mendapatkan khidmat nasihat saya: saya hanya boleh berikan jalan ke arah sesuatu keadaan dan saya tak dapat berikan jaminan, mana satu keputusan yang terbaik. Sama juga dengan klien tadi, saya berikan masa minima dua minggu untuk dia dapatkan petunjuk daripada-Nya dan hingga detik itu, saya mohon agar dia berubah, cuba akur dengan kehendak baik suami dan berusaha terima perubahan status diri yang juga bererti perubahan tanggungjawab dan kewajipan. Sebabnya, suami dah baik: jalankan tanggungjawab sebagai suami, tiada masalah pemberian nafkah, layan dengan baik cuma ada masanya meninggikan suara dan diakui jika klien tadi melawan atau tinggikan suara lebih dulu. Terkini, si suami kirimkan SMS yang saya dah bincangkan minggu lepas.

Kembali kepada topik perbincangan kali ini. Secara logiknya, klien saya tadi tak patut merasa diri dikongkong hanya kerana perlu dapatkan izin suami untuk ke mana-mana atau melakukan apa juga perkara. Ya!! Izin suami memang perlu tapi bukan bermaksud suami mempunyai kuasa veto, langsung tak boleh dibawa berunding. Perkahwinan wujud apabila seorang lelaki dan seorang wanita bersetuju untuk hidup bersama, saling kasih mengasihi, berkongsi suka dan duka malah berkongsi cerita bahagia dan derita serta masing-masing bersedia untuk menjalankan tanggungjawab dan peranan yang perlu demi kebahagiaan sebuah perkahwinan. Berkahwin juga tidak bererti seseorang isteri malah seorang suami juga, tidak boleh lagi berkawan dengan orang lain. Malah jika itu berlaku, maksud saya tegahan dan larangan kepada seorang isteri atau suami daripada berkawan dengan orang lain (contohnya kehidupan sosial isteri/suami hanya berkisar antara suami/isteri dan anak-anak sahaja), ia termasuk di dalam kategori keganasan sosial.

Ya lah, takkan lah 24 jam nak tengok muka suami atau muka isteri ja. Mustahil lah hari-hari nak bersenda gurau dan berbual dengan suami atau isteri ja. Naluri dan sifat semulajadi manusia memang suka berkawan maka teruskanlah walau anda dah jadi isteri atau suami orang. BEZANYA, berkawan semasa bujang dah tak sama dengan berkawan tika dah pegang status sebagai isteri atau suami orang. Berkawanlah dengan beribu orang pun tapi tugas, peranan dan TANGGUNGJAWAB anda sebagai isteri dan suami PERLU DIUTAMAKAN. Paling penting juga, kena lah sedar diri. Kalau masa bujang suka rayau-rayau, lepak-lepak dan gelak besar dengan kawan-kawan kat tepi kompleks beli belah, dah jadi isteri orang, takkan nak buat benda yang sama, walaupun anda masih boleh keluar dengan kawan-kawan yang sama. Jagalah tingkah laku dan perangai sebab status sebagai isteri atau suami meletakkan anda ke satu peringkat yang lebih tinggi berbanding tika anda bujang.

Bukan tinggi dengan pangkat tetapi tinggi dengan hormat malah Islam memberikan kelebihan kepada hamba-Nya yang berkahwin. Contoh mudah, pahala solat tanpa jemaah bagi orang yang berkahwin adalah sama dengan pahala solat orang bujang yang berjemaah. Jika agama memberikan kelebihan tersebut, kenapa kita pula nak hina diri kita sendiri? Tak boleh terima sebab dah biasa hidup tanpa kawalan? Atau masih belum puas hidup membujang? Itu bukan alasan yang boleh diterima. Sebab? Kalau anda belum puas membujang, kenapa kahwin? Cuba-cuba? Kerana cinta? Kalau cuba-cuba, anda memang sengaja mencari beban. Cinta? Kalau cinta kenapa tak rela korbankan kehendak yang tak berikan manfaat kepada cinta anda? Kahwin paksa? Jangan tipu, tidak ada istilah kahwin paksa tika ini. Kalau benar pun anda disuruh kahwin oleh ibu bapa anda, anda berhak menolak. Nak jaga hati ibu bapa? Habis tu, menggadaikan tanggungjawab sendiri, memusnahkan perkahwinan yang sepatutnya dipelihara, tak beri malu kepada ibu bapa, kepada diri sendiri?

Ingatlah!! Perkahwinan adalah amanah dan tanggungjawab. Hikmah perkahwinan bukan sahaja untuk suami isteri rasa bahagia dan tenang hidup bersama tetapi juga agar setiap individu, suami dan isteri, menjalankan peranan dan tanggungjawab yang perlu, bukan hanya menagih hak sendiri hingga mengabaikan kewajipan diri. Perkahwinan juga perkongsian. Jadikan kawan-kawan anda sebagai kawan kepada pasangan anda juga. Hubungan akan lebih akrab, segala aktiviti akan lebih mudah malah boleh elakkan banyak masalah. Praktikkan juga amalan berbincang dan berterus terang malah anda boleh jadikan pasangan anda sebagai sahabat karib anda sendiri. Tiada yang mustahil jika anda berkehendak dan berusaha ke arah itu. Bak kata hikmah yang popular: Berkawan biarlah beribu tetapi setia cinta hanya kepada yang satu…

****Siaran Disember 2009

Tiada ulasan: