27 Mei 2008

Ujian Berumahtangga

Setelah artikel pertama saya disiarkan di dalam majalah kegemaran ramai ini, saya banyak menerima email yang memohon bantuan dan pandangan tentang permasalahan masing-masing yang mempunyai kaitan dengan persoalan yang saya keutarakan. Namun, ada juga antara email yang saya terima, tidak suka dengan kupasan saya mengenai topik tersebut.

Bukan sekadar menyatakan tidak bersetuju malah mengatakan saya telah menyemarakkan api kepada wanita-wanita yang bermasalah supaya berundur sedangkan rumahtangga adalah sesuatu yang perlu dipertahankan walau apa jua keadaan. Kata pengirim email, permasalahan yang timbul di dalam rumahtangga adalah sebagai ujian yang perlu ditempuhi dengan redha.

Walaupun email sebegini adalah satu daripada lima belas email yang saya terima lanjutan daripada tersiarnya Konflik Berterusan: Bertahan Atau Berundur?, namun email ini menarik perhatian saya kerana mungkin ada lagi antara mereka di luar sana yang terkeliru dengan ulasan saya dan berpendapat seperti pengirim email tersebut.

Jangan salah faham…saya tidak marah malah saya berterima kasih kerana pengirim email tersebut membantu saya mendapatkan idea untuk menulis satu isu baru iaitu UJIAN BERUMAHTANGGA.

Sememangnya hidup ini akan sentiasa diuji dan diduga. Tak kira samada hidup bersendiri ataupun hidup berumahtangga. Hidup berumahtangga ujiannya lebih mencabar kerana kita perlu memikirkan orang lain berbanding jika kita hidup bersendirian. Orang lain yang asalnya adalah terlalu asing tetapi telah kita terima menjadi sebahagian daripada hidup kita. Orang lain yang asalnya langsung tidak kita kenali tetapi kita sayang dan cinta dengan sepenuh hati.

Namun, walau cinta menggunung tetapi percayalah, kita takkan mungkin akan mengenali pasangan kita sepenuhnya. Kita takkan mungkin akan memahami dan mengerti pendirian dan kehendak pasangan kita seratus peratus. Jangan fikir, andai kita telah bercinta 10 tahun bererti kita telah cukup mengenali pasangan kita.

Lantaran itu, para psikologi menetapkan bahawa lima tahun pertama sesebuah perkahwinan adalah tempoh untuk saling cuba menyelami hati dan budi masing-masing. Masa inilah kita akan tahu segala baik buruk pasangan kita. Ingat, kita adalah insan yang serba kekurangan dan kekurangan kita boleh disempurnakan oleh pasangan kita. Begitu juga, kekurangan pasangan kita hendaklah kita yang menyempurnakannya barulah rumahtangga akan bahagia.

Tahun keenam dan tahun-tahun yang seterusnya juga perlu diharungi bersama kerana ujian dan dugaan masih ada. Inilah hakikat hidup berumahtangga sebenarnya. Hidup yang dipenuhi ujian dan rintangan tetapi perlu ditempuhi dan diharungi bersama… bukan sendirian.

Saya mencadangkan pengunduran hanya kepada wanita yang bersendirian mengharungi ranjau dan onak duri perkahwinan. Apa guna punya suami hanya pada nama sedangkan segalanya diuruskan sendiri seperti tidak bersuami. Bukan sehari dua tetapi bertahun-tahun. Saya pernah mendengar kata-kata seorang lelaki , tak apalah isteri berkorban lebih untuk suami sebabnya isteri menyayangi suami. Kerana sayang, isteri perlu bersabar dan cuba mengubah suami.

Pelik…! Memang pelik! Siapa yang dijadikan daripada siapa sebenarnya? Bukankah kaum wanita yang dijadikan daripada tulang rusuk lelaki? Islam telah tetapkan tugas kaum lelaki untuk membetulkan kaum wanita dengan penuh hikmah kerana jika tersalah, tulang akan patah dan jika dibiarkan pun, tulang akan terus bengkok. Lantas, sejak bila tanggungjawab membetulkan dan mengubah ini berpindah kepada isteri?

Saya tau, ada antara wanita yang berjaya mengubah pendirian dan sikap suami. Suami boleh dibentuk oleh isteri sekiranya suami sedar akan kelemahan diri dan bersedia menerima tunjuk ajar dan bimbingan…bersedia untuk berubah malah menunjukkan tanda-tanda awal inginkan perubahan.

Bagaimana jika memiliki suami jenis bodoh sombong…sukar menerima pendapat apatah lagi diperbetulkan…apakah isteri perlu berkorban hingga jiwa terkorban?

Jangan silap memahami fakta…memang benar ujian dan dugaan adalah rempah ratus rumahtangga tetapi segala ujian dan dugaan perlu diharungi dan ditempuhi bersama. Jika hanya satu pihak sahaja yang berusaha untuk mengatasinya, jangankan lima tahun, lima puluh tahun pun, belum tentu rumahtangga akan bahagia.

****Siaran Disember 2004

Tiada ulasan: