04 September 2009

Bagaimana acuan begitulah kuihnya

Hampir dua bulan ‘berkurung’, akhirnya saya kembali ke pejabat hari ini. Rasa seperti burung yang baru bebas dari sangkar. Bukan tak suka berada di rumah tetapi kesibukan bekerja seharian sudah menjadi rutin hidup saya. Minda saya telah disetkan hari-hari biasa adalah hari bekerja dan malam hari serta hujung minggu adalah masa untuk bersama keluarga. Alhamdulillah, suami dan anak-anak sudah mengerti rutin harian saya ini. Hinggakan hampir setiap hari, tika menjalani tempoh berpantang dan cuti bersalin, kedua-dua anak saya akan bertanya: “Ummi tak kerja ke hari ni?” Hampir setiap hari juga la saya perlu menjawab: “Tak. Ummi tak kerja. Ummi cuti panjang.” Dan anak-anak akan mengucapkan “oooooooooo”……

Bila dah lama tak berjumpa dengan rakan sekerja, rasa terlalu banyak benda yang nak dikongsikan. Makan tengahari hari ini jadi padat dengan ketawa bila masing-masing bercerita tentang gelagat anak masing-masing apabila kehendak dan permintaan mereka tika berada di pasaraya ditolak. Seorang kawan bercerita tentang gelagat anak sulungnya berusia hampir tiga tahun yang membuka bajunya di khalayak ramai di sebuah gedung beli belah gara-gara kehendaknya untuk mendapatkan sejenis permainan ditolak. Seorang rakan lagi bercerita mengenai anak sulungnya juga yang berusia hampir lima tahun yang menangis terisak-isak apabila permintaannya tidak dipenuhi. Paling lucu bila si ibu siap mencabar si anak: “Menangislah camana pun, ibu tetap akan menang. Ibu takkan beli….” Bila tiba giliran saya, tak ada cerita yang menarik sebab anak-anak saya telah biasa dengan permintaan yang tidak dilayan.

Boleh dikatakan setiap kali anak-anak meminta, ada saja alasan yang saya berikan. Apabila permintaan tidak lagi keluar daripada mulut anak-anak, barulah saya ikhtiarkan untuk membeli barangan tersebut. Mungkin ada yang menganggap saya ini kedekut. Biarlah, saya cuma bertindak sama seperti Mak dan Bapa saya dahulu. Saya masih ingat lagi, memang susah untuk saya dapatkan apa sahaja. Kalau inginkan sesuatu, saya perlu melepasi beberapa ujian dan selalunya ujian tersebut adalah lulus cemerlang dalam peperiksaan. Bukan sahaja saya malah adik-adik saya juga. Hinggakan pernah satu ketika saya berjanji dengan diri sendiri, kalau ditakdirkan saya mempunyai anak-anak, saya takkan lakukan perkara yang sama yang Bapa dan Mak lakukan kepada saya. Bila dah dewasa dan tau bukan senang nak dapatkan duit, saya mula faham kenapa Bapa dan Mak bertindak sedemikian kepada saya dan adik-adik. Kini, saya bertindak cara yang sama kepada anak-anak saya. Alhamdulillah, anak-anak mendengar cakap walau sesekali pernah juga menarik muka 14 (ikut kata Mak saya) bila permintaan mereka tidak saya penuhi.

Tak kisahlah 14 ke 18, yang penting bila anak-anak saya dewasa nanti, mereka akan turut faham seperti mana saya mengerti cerita di sebalik tindakan Bapa dan Mak. Sebabnya, terlalu banyak kebaikannya. Anak-anak yang biasa hidup susah akan lebih menghargai hidup bila merasa nikmat kesenangan. Mereka juga takkan cepat melatah bila teruji dengan kesusahan atau kepayahan hidup. Sebaliknya anak-anak yang biasa hidup senang akan mengalami kejutan jika tiba-tiba teruji dengan kesulitan. Saya teringat satu kisah daripada sebuah filem hindi. Sesekali tu, layan la jugak. Bukan sekadar untuk mengisi waktu tetapi menyingkap moral yang boleh dikongsi bersama. Walau sekadar cerita tetapi tidak mustahil ada kisah benar di sebaliknya. Kisahnya mengenai seorang ayah dan anak lelakinya. Si ayah terlalu manjakan si anak hinggakan si anak tidak tahu berdikari. Hatta selepas kahwin, nak bagi makan isteri pun minta dengan si ayah. Mulanya si ayah tak sedar kesilapannya walau ditegur berkali-kali oleh si ibu (isterinya).

Satu hari si ayah dikenal pasti menghidap penyakit barah peringkat kronik. Baru si ayah tersedar tentang nasib si anak. Memang payah nak ubah sikap kebergantungan si anak kepadanya hinggakan terpaksa mewujudkan permusuhan dan kebencian si anak kepada si ayah. Walau kisah tersebut berakhir dengan kegembiraan bila si anak sedar tujuan kebencian yang diwujudkan oleh si ayah tetapi satu persoalan: apakah kita ingin lakukan perkara yang sama seperti kisah tersebut kepada anak-anak kita? Seperti tajuk perbincangan kali ini, kitalah pembentuk sikap dan perangai anak-anak. Jika kita gunakan bahan untuk resepi karipap, takkan lah hasilnya adalah kuih gulung? Jika kita masukkan teh ke dalam cawan, takkan lah hasilnya air milo??

Bukan sekadar kebergantungan malahan sebagai ibu bapa, kita juga boleh membentuk masa depan anak-anak. Teringat saya tentang kisah seorang Ustaz yang menanam cita-cita di dalam diri 10 anak-anaknya sejak kecil. Setiap anaknya diasuh untuk menjadi seseorang yang dirancangnya. Alhamdulillah, berkat usaha dan doa, setiap anaknya berjaya menjadi seperti yang dirancangnya. Meneladani kisah Ustaz itulah juga, saya mendidik anak-anak saya dengan cita-cita yang tersendiri. Hinggakan tika anak-anak baru tau bercakap, jika ditanya mengenai cita-cita, mereka telah tahu mengucapkannya. Hari demi hari membesar, anak-anak didedahkan dengan bentuk kerja yang dicita-citakan itu. Puteri sulung sebagai jurutera, putera kedua sebagai doktor. Tika kelahiran anak ketiga, puteri saya yang mencadangkan agar adiknya menjadi angkasawan pula. Itu harapan saya. Saya yakin, semua ibu bapa mempunyai harapan yang tersendiri untuk anak-anak. Impikan, berharap, berusaha dan berdoa….. moga menjadi kenyataan kerana bagaimana acuan, begitulah bentuk kuihnya kan…. insyaAllah!!!

****Siaran Januari 2008

Tiada ulasan: